Familie van de steenmarter

Steenmarter kijkt nieuwsgierig door raam hermelijn-in-kooi 

wezelNet zo roofgierig en bloeddorstig als de steenmarter zijn de wezel en de hermelijn. De wezel is van deze twee de kleinste marterachtige. De hermelijn krijgt in koude streken in de winter een prachtige witte pels met hierbij een zwarte punt aan zijn staart. Ook maakt de wezel zo'n gedaante verwisseling door in koude streken, echter bij hen ontbreekt de zwarte staartpunt. Normaal zijn beiden donkerbruin van kleur, met een witte bef. De wezel en hermelijn voelen zich overal thuis en juist omdat ze kleiner zijn, vinden ze gemakkelijk een schuilplaats of een plek voor een warm holletje. Beiden bewegen zich geruisloos, snel en vol charme voort. Af en toe zitten ze even stil om de omgeving te verkennen, dan weer wordt een muizenhol of molshoop besnuffeld. Altijd zijn de neus, oren en ogen in beweging. Veel dieren, zoals hazen, konijnen, mollen, muizen, duiven, kippen, slangen en hagedissen durven ze aan. Een felle korte beet in de hals is voldoende om ook de grotere genoemde slachtoffers te doden. Het is onvoorstelbaar, welk gewicht deze kleine rovertjes kunnen verslepen. Evenals hun verwanten komen ook hun jongen blind ter wereld, soms wel tien. Zij gebruiken graag een voorhanden zijnd hol als kraamkamer.

Han Brinkcate met een bunzing

Deze jonge bunzing kan je aardig bijten. Let op de witte neus en de witte oorranden. Zeer duidelijk aanwezig bij de bunzing

 

De eekhoorn op deze foto  wordt vaak aangezien voor steenmarter, maar is er geen familie van,  ondanks dat ze veel op elkaar lijkenEen slag groter dan de twee voorheen genoemde soorten is de bunzing. De kleur van zijn pels is donker kastanjebruin, met iets witte oorranden en een beetje wit in het gezicht. De kop van de bunzing is ronde en minder spits dan die van de steenmarter. Eigenlijk overal waar hij voedsel kan vinden tref je hem aan. Hij gelooft in toevalligheden en bouwt dan ook zijn nest, waar het toeval hem brengt. Onder oude muren, onder takkenbossen, in konijnenholen, in oude knotwilgen of andere oude holle bomen zijn enkele voorbeelden. De bunzing brengt in mei de jongen ter wereld Muizen, ratten, slangen, mollen, egels, slakken en zelfs vissen staan op zijn menu. Springen, klimmen, sluipen, zwemmen en duiken gaan hem goed af. Hij is slim, listig, achterdochtig en bij gevaar moedig en zeer agressief. Komt de bunzing zelf in gevaar, dan weet hij zich te beschermen door het uitspuiten van een allergemeenst ruikende vloeistof bij zijn anaalklieren. Hij dood dieren door ze op een handige manier te bijten, zodat voor zijn slachtoffers vluchten onmogelijk wordt. In de herfst verzamelt de bunzing kikkers en padden op bouwland in bos en rietkragen en bijt deze op een bepaalde manier achter in de nek, zodat ze in een soort slaaptoestand terecht komen. Daarna worden de kikkers en padden opgeborgen in holtes en diverse ruimtes onder de grond. Tijdens de winter weet de bunzing ze feilloos terug te vinden en heeft zo nooit honger. Deze hele bijzondere foto levert ons het bewijs. Als het echt koud wordt zoekt de bunzing vaak zijn heil in hooimijten of op hooizolders.

han-brinkcate-steenmartes-bunzing-met-kikker

 

bunzing-vrije-veld

De fret is niets anders dan een 'albino'-bunzing, alhoewel deze tegenwoordig ook in andere kleurvariaties gekweekt wordt. Bij de oude Romeinen was het jagen op konijnen met fretten al bekent. Door het afveilen van de tanden of ze te voorzien van een muilkorfje was bijten onmogelijk. De fret werd in een gangenstelsel van een konijnenhol losgelaten, om zo de aanwezige konijnen er uit te jagen, die zich vervolgens vastliepen in de gespannen netten boven de uitgangen. Via een belletje om de nek van de fret kon men horen waar die was. Tegenwoordig worden fretten veel als huisdier gehouden. Het is verstandig om mannetjes te laten castreren, in verband met de vieze geur die ze verspreiden. Er zijn mensen, die ongecastreerde mannetjes gebruiken om geursporen aan te laten leggen in huizen, dit zou steenmarters op afstand houden. Persoonlijk heb ik mijn bedenkingen hierover.

Lees meer

Informatie over steenmarters voor journalisten van diverse media

Vaak word ik gebeld door journalisten, van TV, radio, kranten of tijdschriften voor een verhaal over steenmarters. Natuurlijk doe ik dit met alle plezier en kunnen de kijkers, de luisteraars en de lezers van alles aan de weet komen over deze beschermde diersoort. Ruim 20 jaar houd ik me nu met de steenmarters bezig en doe ik regelmatig onderzoeken, die soms weer een hele mooie nieuwe kijk op deze beestjes opleveren. Tja! en dan moet ik mijn gegevens weer bij stellen om bij de tijd te blijven en om u de juiste informatie te kunnen verschaffen.

Nu geef ik niet alle informatie vrij, zoals bijvoorbeeld hoe je steenmarters uit je huis kunt verjagen, daar dit nu eenmaal specialistisch werk is en moet blijven. Ook is het zo, dat ieder huis een andere aanpak nodig heeft, want ieder huis heeft zijn eigen opties qua bouw en begroeiing. Een steenmarter verjagen doe je nu eenmaal niet zo maar even, daar de kans namelijk groot is, dat je het beest opsluit en dan beginnen de problemen voor u pas echt. Dus! over deze problematiek zult u in het nieuws niets aan de weet komen.

Verder ben ik eigenlijk best wel open tegen journalisten, ook al zitten er wel eens 'volhouders' tussen, maar ook met deze mensen leer je omgaan. Jaarlijks sta ik ruim 20 persorganisaties (gratis) te woord.

Voor een afspraak kunt u mij tijdens kantooruren bellen op 074-3761464 of 06-12588958.

Han Brinkcate is steenmarterdeskundige!

Steenmarters veroorzaken veel overlast. Het dier is beschermd en mag niet gedood, gevangen of verjaagd worden. De steenmarter heeft het formaat van een huiskat, alleen met veel kortere poten en is familie van de otter, de das, de boommarter, de bunzing, de hermelijn en de wezel. De steenmarter komt in vrijwel alle leefgebieden voor, ook in bebouwde gebieden. Overlast uit zich vaak door stank (uitwerpselen) en gekrab en gestommel.

Ik begrijp goed, dat u last kunt hebben van steenmarters in uw auto of huis. U kunt op deze website diverse tips vinden, die u zelf kunt opvolgen. Beter is het om contact op te nemen, zodat ik ter plekke met u de meest passende maatregelen kan adviseren.

Han Brinkcate weet alles van steenmarters en biedt u samen met zijn team werkende & betaalbare oplossingen voor het verminderen en voorkomen van schade, die een steenmarter kan aanrichten.

Lees wat u kunt doen bij indammen van de overlast:

Vaak is het probleem met een simpele oplossing verholpen. Soms is de oplossing wat ingewikkelder voor u als leek. Heel belangrijk...

Opsluiten van de steenmarter door gaten dicht te maken kan, maar moet ten allen tijde voorkomen worden!

Hoe wij tewerk gaan kan ik u helaas niet vermelden. Ondeskundig handelen is wettelijk niet toegestaan.

Voor advies: stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 074 - 3761464 of 06 - 12588958