Steenmarters vaak de dupe van klemmen en andere soorten verboden moordwapens.

Met de regelmaat bereiken mij berichten, dat steenmarters op een gruwelijke wijze om zeep worden gebracht, voetklemmen, vangkooien, stroomvallen en bijvoorbeeld gif zijn hierbij geen uitzonderingen. Al deze middelen worden illegaal toegepast en het maakt blijkbaar niet uit voor die gene, die ze plaatst hoe zo'n dier te lijden heeft voordat het (door uw gruwelijke toedoen) dood is.

Steenmarter zijn beschermde dieren. Het is bij Wet niet toegestaan om steenmarters te doden.

 

Stroomval illegaal 220 V gewoon uit het stopcontact (doe dit nooit!) Let bij deze stroomval op de pootafdrukken van de steenmarter op de witte boei
Deze vallen hebben weinig zin en het is strafbaar. De steenmarters voelen het spanningsveld en lopen niet over het stroomvlak.

 

 Wist u trouwens wel, dat dit ook helemaal geen zin heeft? Steenmarters leven solitair (is alleen) in een territorium, hetgeen ze elke nacht opnieuw afbakenen met geurvlaggen. Vangt iemand nu op welke wijze dan ook een steenmarter uit zijn / haar territorium weg, dan zullen de geurvlaggen vervagen en het territorium binnen ongeveer 3 weken weer door een andere steenmarter ingenomen worden. Eigenlijk is dit moorden dus water naar de zee dragen. Dat steenmarters overlast veroorzaken weet ik maar al te goed, maar dit mag nooit een reden zijn om ze om zeep te helpen.

Natuurlijk is het geheel respectloos en ontmoedigend, als je s,morgens je dieren wilt gaan verzorgen en ze blijken allemaal dood in hun hok te liggen, vermoord door een (steenmarter). Dit genoemde gebeurt altijd onverwachts en laat op de eigenaren van de dieren een diepe indruk achter. Ik ben bij een aantal gedupeerden op bezoek geweest en de aanblik van de dode dieren bezorgde mij ook de nodige emotie. Soms zijn het hele kweeklijnen van bepaalde diersoorten, waar ze jaren lang hun liefde in hebben gestoken en dan overkomt je zoiets.

Je kunt een hoop ellende voorkomen, door je dieren s,nachts in een goed afgesloten en degelijk nachthok op te sluiten en als dit niet altijd mogelijk is, kun je de buitenvluchten voorzien van dubbel stevig gaas, laat dan tussen het dubbele gaas ongeveer 10 cm. ruimte. Voor cavia's, konijnen, kippen, siereenden en bijvoorbeeld duiven, raad ik toch aan om ze s,nachts binnen te houden, zodat ze geen gevaar lopen. Ook hier geld, voorkomen is beter dan genezen.

Het instinct van steenmarters dwingt hen er toe om alles wat beweegt in een hok, zonder pardon af te slachten en dus dood achter te laten. Vaak nemen ze maar een geslagen prooi mee naar hun schuilplaats. Als het vrouwtje al wat oudere jongen heeft zijn dit er vaak meerderen. Ook de eieren van kippen, eenden en duiven zijn voor de steenmarters een echte lekkernij en als ze kans krijgen, zullen ze ook deze niet met rust laten.

Kwaad met kwaad vergelden lost deze problemen dus echt niet op. Ook als de eigenaar van dieren zult u dus de nodige maatregelen moeten (kunnen) treffen om uw dieren tegen rovers van buitenaf te beschermen. Tegen dit steenmartergedrag kan ik ook niets doen, ook ik sta hier met mijn rug tegen de muur.

Ik hoop wel, dat u iets met deze genoemde tips gaat doen, zodat ook u niet voor verassingen komt te staan.

Steenmarters zijn de laatste jaren veel in het nieuws. Het is niet anders, dan dat we zullen moeten leren om met deze diertjes in onze woonomgeving om te gaan. Niemand heeft naar mijn mening het recht om dieren van welke aard dan ook uit hun leefomgeving weg te halen en al helemaal niet om ze te doden.

Tja! mocht u desondanks toch nog vragen hebben, laat het mij dan weten? 074-3761464.