Rieten daken

Steenmarters zijn gek op rieten daken

Neem contact op om diverse oplossingen te maken

Regelmatig krijg ik klachten van mensen, die hun huis voorzien hebben van een rietendak. Steenmarters zien kans om zo'n dak in een nacht voor een groot deel te vernielen. Dit vernielen bestaat dan hoofdzakelijk uit het uittrekken van de rietstengels, met de hoop om ergens een ingang te vinden.
Door steenmarter veel belopen, verpulvert riet, let op de veegsporen aan het eind van de witte boei Afwijkende kleur van riet verraad de weg, die de steenmarter kiest  

Dit vernielen kan nacht na nacht plaatsvinden en drijft de eigenaar tot grote wanhoop. Vaak is de schade niet meer te overzien en liggen de uitgetrokken rietstengels s,morgens her en der om het huis. Ook het belopen van een rietendak door een steenmarter kan de nodige schade opleveren, daar ze met hun scherpe nagels het riet verpulveren, vooral wanneer ze steeds de zelfde weg bewandelen. In de eerste instantie denken mensen vaak, dat dit het werk van vogels is, maar als men dan toch de steenmarter ontdekt is het hek van de dam. Om het dak waterdicht te houden, zal de rietdekker regelmatig langs moeten komen om de beschadigde plekken van nieuw riet te voorzien en u begrijpt, dat dit aardig in de papieren kan gaan lopen. Beter is het dus om de steenmarter van uw rietendak te weren, maar hoe? Afhankelijk van het dak heb ik hier een aantal mogelijkheden voor ontwikkeld, die in de praktijk redelijk goed blijken te werken. Het probleem hierbij is alleen, dat ik terplekke moet komen kijken om het juiste advies aan u te kunnen geven, zodat u inderdaad van dit vervelende gedrag van de steenmarter verlost wordt.

Rietstengels door  steenmarter losgetrokken Deze otto staat dus veel te dicht bij het rietendak

Soms kunnen oplossingen ook heel simpel zijn, door bijvoorbeeld een vuilnisbak (Otto) te verplaatsen, daar de steenmarter deze kan gebruiken als opstapje, als deze bak te dicht bij het rietendak staat. Het zelfde kan gelden voor uw auto, steenmarters springen hier zonder veel moeite op en vervolgen hun weg dan via enkele wel gemikte sprongetjes naar het rietendak. Ook zien ze wel kans om via een vensterbank de sprong naar boven te maken of via pergola's, of andere aanbouwsels. Steenmarters zijn nu eenmaal slimme rakkers en zullen er alles aandoen om op wat voor manier dan ook op uw rietendak te komen.