Mogelijkheden om overlast van de steenmarter aan uw auto te voorkomen

panlatten-volieregaas-steenmart-overlast-verminderenIn Eibergen hebben we in overleg met een aantal gedupeerden een proefvak aangelegd , dit proefvak bestaat uit een rij panlatten, met hierop bolstaand volieregaas. Mocht ook uw auto regelmatig door een steenmarter worden bezocht, probeer dan ook eens zo'n stuk gaas en laat uw motorblok reinigen bij een garage!

Een andere optie, die u kunt overwegen is parkeren op stalroosters.

 

Proefvak wering steenmarters in Eibergen

HET WEREN VAN STEENMARTERS UIT AUTO'S IS NIET ZO SIMPEL.

 

Deze gratis tips (zonder garantie overigens) worden u aangeboden door: Han Brinkcate, steenmarterdeskundige. Delden.

Om steenmarters uit uw auto te weren, zijn er al een heleboel middeltjes bedacht, pieptoontjes, chloorblokjes, marterspray, hondenhaar, sambal en ga zo nog maar even door. Toch geen van deze middeltjes blijkt te werken tegen steenmarters. Ja! soms tijdelijk. In de gemeente Berkelland en met name de plaats Eibergen was men de overlast zo zat, dat ze mij inschakelden om een eind aan dit probleem te maken. Daar steenmarters een hekel hebben aan een ondergrond die beweegt, zullen ze deze niet betreden. Wel moet je de auto zo parkeren, dat het gaas goed onder de auto en ruim om de auto ligt, daar anders de steenmarter er langs zal springen en alsnog de auto te grazen neemt. Deze proef in Eibergen zal ongeveer een jaar gaan duren, daarna zullen we de resultaten bekijken. We zijn nu in juli 2007 ruim 3 maand op weg en er is nog geen auto in het proefvak door een steenmarter bezocht. Mocht ook uw auto regelmatig door een steenmarter worden bezocht, probeer dan ook eens zo'n stuk gaas en laat uw motorblok reinigen bij een garage, zodat de geurvlaggen verdwijnen. Wij horen graag uw bevindingen.

Met dank aan de gemeente Berkelland afd. ongediertebestrijding.

Proefvak wering steenmarters in Eibergen

Een andere optie, die u kunt overwegen zijn stalroosters. De aanschaf hiervan is aanmerkelijk duurder. Ook bij het plaatsen hiervan dient u er rekening mee te houden, dat ze zowel onder als ongeveer 30 cm. naast de auto liggen. Een voordeel van stalroosters is, dat u ze in uw oprit weg kunt werken. Pas dan wel op dat de roosters niet vol zand komen, daar anders de werking weg is. Beschikt u niet over deze wegwerk mogelijkheid, zet dan de roosters vast, zodat ze tijdens het tegenop rijden niet omhoog kunnen komen en hierdoor uw auto eventueel kunnen beschadigen. Indien u al bezoek van een steenmarter in uw auto heeft gehad, is het hier ook raadzaam om uw motorblok te laten reinigen. (Ook deze tip is overigens zonder garantie).

Zorg ook voor voldoende ruimte om de auto

Wij proberen steeds nieuwe tips uit, zoals de hier bovengenoemde. Blijken deze te werken, dan bestaat de mogelijkheid voor ons om ze te verfijnen, zodat ze in de praktijk voor u gemakkelijk uit te voeren zijn. Een probleem bij het uittesten van deze middelen is altijd wel, dat wij niet weten waar en in welke auto(s) een steenmarter s,nachts toeslaat.

Een duurdere oplossing is met stalroosters Voetafdruk steenmarter op dak van auto

 

Steenmarter

Sinds 1999, komen er zeer veel klachten over beschadigingen aan bedrading en motorkapisolatie van auto,s bij ons binnen. Deze klachten komen uit geheel Twente en dus niet uit bepaalde plaatsen. Dat dit een zeer vervelende en dure ontwikkeling is mag u duidelijk zijn. Om dit probleem te voorkomen zijn er een heleboel zogenaamde middeltjes op de markt gebracht, die mijn inziens alleen de kas van de verkopers hiervan spekken. Wat dacht u bijvoorbeeld van marterspray, of kastjes waar hoge tonen door worden uitgezonden. Uit de praktijk blijkt, dat deze middelen tijdelijk werken, maar zodra de steenmarter hier aangewend is komt die gewoon weer terug om uw auto opnieuw te vernielen. Nu krijg ik ook heel vaak middeltjes van mensen aangereikt, die denken dat ze goed doen, maar in wezen levensgevaarlijk bezig zijn. Wat u nooit moet doen, zijn chloorblokjes onder de motorkap hangen. Vooral bij vochtig weer lossen deze blokjes onder de motorkap op en doordat u dan vaak de ventilator aanheeft, sluipen deze schadelijke dampen heel langzaam uw auto binnen en ademt u ze in, het gevolg hiervan kan zijn dat u tijdens het rijden onwel wordt, dit met alle gevolgen van dien. Ook heel gevaarlijk, is het motorblok van allerlei kanten vol stoppen met gaas. Zo,n motorblok is altijd in beweging en voordat u er erg in heeft raakt er zo,n stuk gaas los en loop vast om bijvoorbeeld de stuurinrichting of het remsysteem en ook dan zijn de gevolgen niet te overzien.

 

 

JONGE STEENMARTERS WORDEN SOMS IN AUTO'S GEBOREN.


Behalve dat steenmarters de bedrading en het isolatiemateriaal van uw auto vernielen, komt het ook af en toe voor dat moedersteenmarter haar jongen in een auto ter wereld brengt. Veelal zijn dit auto's, die lange tijd stil hebben gestaan in het territorium van het betreffende vrouwtje. Moeder zoekt deze plekjes zorgvuldig uit en weet haar jongen feilloos terug te vinden. Het geeft pas problemen als de auto nachten achtereen buiten haar territorium geparkeerd wordt, ze zal haar jongen dan niet meer kunnen bereiken en deze zullen dus ten dode opgeschreven zijn.


Veelal worden de jongen tussen de bodemplaten ter wereld gebracht en als alles wel goed gaat hier dus opgroeien. Tussen deze bodemplaten zal een hoop ontlasting, urine en prooidieren terecht komen, hetgeen zeer schadelijk is voor uw auto. Verder moet u denken aan stank en lawaai overlast, want als u gaat rijden blijven de jongen gewoon tussen de bodemplaten zitten en zodra u uw auto weer bij de deur parkeert en het donker wordt komt moeder ze net als ergens anders zogen.


Ruim 9 a 10 weken blijven de jonge steenmarters (mits ze niet ontdekt worden) als verstekelingen bij u aan boord, daarna haalt moeder ze op en zoeken ze andere onderkomens, veelal buiten in brandhoutstapels, dichte struiken, coniferen of oude schuren.


Vaak overleven deze jonge steenmarters de autoavonturen, daar niemand beseft dat een moedersteenmarter haar jongen hier ter wereld zou / kan brengen. Het kan dus echt (zie foto's).

 

Steenmarter
Jonge steenmarters zijn in een auto ontdekt
Deze twee hebben het helaas niet overleefd
Deze heeft het overleefd
De overlevende steenmarter is overgebracht naar een opvang voor verdere verzorging